divendres, 17 de febrer del 2017

ELS ÀNGELS DE SÓAR - Jordi Pijoan-López

L'havia tingut a les mans en diverses ocasions, però no em decidia a llegir-lo. He de dir que l'edició m'encanta, el tipus de paper, la tipografia, les il·lustracions en blanc i negre que acompanyen cada part són tot un encert de l'editorial. Però potser el seu volum m'impressionava i intuïa que necessitaria dedicar temps i concentració per a la seva lectura.  L'espera, però, ha valgut la pena.

És difícil parlar d'Els àngels de Sóar. Perquè entre les seves pàgines conviuen una novel•la negra d'investigació, una teoria conspiratòria mundial i les aspiracions literàries del seu autor.
La trama d'investigació criminal parteix de Barcelona, on un enterrament desemboca en un assassinat i en la desaparició de dos cadàvers. Tindrà alguna cosa a veure l'herència del difunt? O que aquest sigui un mormó de nacionalitat nord-americana? Per què el protagonista acabarà compartint aventura amb una mormona de Utah? No és estrany, doncs, que les investigacions els portin a San Francisco, Montana i Utah. Però sí que sorprèn que el fil els acabi duent a Haití, Munic o Ginebra en una trama trepidant que no s'acabarà de resoldre fins ben bé les darreres pàgines.

El protagonista, el Miquel Garriga, un pare de família benestant, descregut, irreverent, egoista, malparlat, i força orgullós, ens anirà explicant com se li embolica la troca després de la mort del seu tiet Slott, un americà mormó esposat amb la seva tieta, també traspassada. Per diners, sempre per diners... Un trio absolutament dispar: el Garriga, la Margaret (germana del difunt mormó), i el Garcès (guardaespatlles i investigador privat) descobriran una conspiració d'abast mundial que implicarà polítics, alts càrrecs empresarials, alemanys descendents de nazis, jueus, científics, laboratoris farmacèutics, fanàtics religiosos, guerrillers africans, defensors dels drets dels gais, missioners, ONG's...

L'expressivitat lingüística del Garriga, amb el seu llenguatge groller i col•loquial (perquè ell fa anar la pipa, guipa, guilla, carda, piula, fuig de la bòfia, clissa, ...), la descripció acurada però natural i gens forçada dels paisatges i ubicacions del periple dels protagonistes, fan que la trama sigui versemblant, de fet el lector se sent tan partícip de la investigació com si fos un quart membre del grup.
Les dades històriques de què fa gala, des de l'època dels moviments de defensa gai dels anys setanta a San Francisco, passant per l'anàlisi de l'antic testament, de les religions majoritàries, i les dades científiques relacionades amb virus com l'Ebola o la SIDA, són molt exhaustives. Hem de saber que l'autor li ha dedicat ben bé tres anys a la documentació i escriptura de la novel•la. Això és molt d'agrair, tot i que en algun moment les dades poden fer-se excessives. No cal amoïnar-se, però, perquè la trama segueix amb bon ritme capítol a capítol.

I per acabar, no dir-vos res més que us animeu a llegir-la i a gaudir de la macro-aventura que ens ofereix el Jordi Pijoan-López. Per això, també, us deixo un enllaç a una entrevista a l'autor:

http://www.muchomasqueunlibro.com/entrevista-a-jordi-pijoan-lopez/

Els àngels de Sóar / Jordi Pijoan-López / Llíbres de l'índex / primera edició: setembre 2015 /  774 pàgines / ISBN 978-84-944144-3-5.